Korte boeken lezen voor de lijst

Wil je graag korte boeken lezen voor de lijst? Bekijk dan hier welke boeken in aanmerking komen voor lezen voor de lijst. Korte boeken lezen kan helpen om in korte tijd veel meer boeken te lezen en je boekverslagen op tijd af te hebben. We sommen in dit artikel verder op hoe je boeken selecteert, wat het voordeel van korte boeken precies is en hoe je dit afstemt met je leraar Nederlands.

Waarom lezen voor de lijst?

Er is vanuit de overheid en een werkgroep van leraren Nederlands bedacht welke boeken scholieren gelezen moeten hebben voor Nederlands. Dit zijn  belangrijke boeken die thema’s behandelen die in de loop van je leven nog eens terug kunnen komen. Kort gezegd zou je kunnen zeggen dat men vindt dat het lezen  van deze boeken tot je algemene ontwikkeling behoren en dat je ze gewoon om die reden gelezen moet hebben.

Lezen is ook een belangrijke vaardigheid voor later, als je gaat studeren. Je wil kennis tot je kunnen nemen en daarvoor is het nodig dat je regelmatig oefent met lezen. Door een boekverslag te maken of een mondeling tentamen af te nemen, kan een leraar Nederlands zien of jij een  gelezen boek goed begrepen hebt.

Korte boeken lezen voor de lijst

Veel scholieren zijn op zoek  naar korte boeken om te lezen voor de lijst. De reden daarvoor is simpel: ze houden niet van lezen, willen er zo min mogelijk tijd mee kwijt zijn en willen wel een goed cijfer halen voor hun boekverslag. Of in elk geval  een voldoende.

Dat zijn duidelijke redenen om voor een dun boek te kiezen. Voordelen van dunne boeken zijn dan ook de volgende:

 • Ze beslaan niet zoveel pagina’s
 • Ze kosten weinig tijd om gelezen te worden
 • Vaak bevatten ze wel een boeiend verhaal, waardoor het lezen niet heel erg is

In de tijd dat iemand een dik boek van 300 bladzijden leest, kun jij – voor dezelfde leeslijst – drie boeken van net 100 bladzijden lezen. Tel uit je winst.

Welke boeken voor de lijst zijn er?

Er zijn veel boeken voor de lijst met minder dan 100 bladzijdes, of net onder de 100 bladzijdes. Op de website Lezen is Goud is hier een compleet artikel aan gewijd. Bekende korte boeken voor de lijst zijn:

 • Dochter van de onderwereld van Theo-Henk Streng
 • Het Gouden Ei van Tim Krabbé
 • De Grot van Tim Krabbé
 • Animal Farm  van George Orwell
 • Het behouden huis van W.F. Hermans
 • Het bittere kruid van Marga Minco
 • Het recht van de sterkste van Cyriel Buysee
 • Kaas van Willem Elschot
 • Isabelle van Tessa de Loo

Je loopt wel het risico dat je met ouderwetse boeken in aanmerking komt. Behalve ‘Dochter van de onderwereld’ zijn de boeken in de vorige eeuw geschreven. Nog steeds relevant, maar qua taalgebruik soms wat oubollig en lastiger door te komen.

Overleg met je docent Nederlands

Wil je weten welke boeken je voor de lijst wel en niet moet lezen? Ga dan in  overleg met je leraar Nederlands. Hij of zij kent jou en kan je dan ook goed helpen aan boeken die je mogelijk interesseren en toch niet te lang van stof zijn. Op die manier wordt het lezen voor de lijst een stuk leuker en krijg je boeken onder je neus die je misschien toch ook wel een beetje de moeite waard vindt.


Geplaatst

in

door

Tags: