Mijn Paleo dagboek

Vorige week las ik in een Amerikaans tijdschrift een artikel over een gezin dat Paleo ging leven. Het Paleo Principe heette dat. Ik ging eens verder kijken las al snel dat er in Nederland ook heel veel mensen zijn die volgens de richtlijnen van Paleo leeft.

Eten en drinken volgens Paleo, kan dat echt lekker zijn? Ik vroeg het me af en besloot het eens uit te gaan zoeken.

Ik dook in de wereld van Paleo en heb een week lang een dagboek bijgehouden.

Paleo recepten volgens het Paleo Principe

Maandag

Zondag las ik over het Paleo Principe op een Amerikaanse website en maandag besloot ik Paleo te gaan leven. Richtlijnen die ik even had opgekrabbeld: voeding mag weinig tot geen suikers bevatten, weinig tot geen koolhydraten en moet zo natuurlijk mogelijk zijn.

Ik ben naar de slager gegaan en heb daar 200 gram kipfilet, 100 gram kalkoen (nog nooit gegeten) en 200 gram varkensvlees gehaald. In de supermarkt kocht ik groenten, noten en zaden (ik wist niet dat ze die hadden).

Mijn eerste recept was een kipgerecht met broccoli en noten. Die heb ik gemaakt en ik moet eerlijk zeggen dat het even wennen was, maar ik het erg lekker vond. Waarom was het wennen? Om de reden dat ik geen aardappels of rijst bij mijn eten had. Ik had een grotere portie broccoli dan normaal gesproken en eigenlijk beviel me dat wel.

 

Dinsdag/ woensdag

Op dinsdag had ik zo’n grote portie varkensvlees en boontjes gemaakt dat ik er twee dagen van hem kunnen eten. Ik had hier olie bij moeten gebruiken, maar heb gezondigd en gewoon margarine gebruikt. Maar goed, de heer Paleo zal me dat wel vergeven, neem ik aan.

Ik vond het wederom lekker. Geen aardappels, rijst en pasta, maar gewoon meer bloemkool. Op woensdag heb ik een blik worteltjes opengetrokken, omdat ik weinig bloemkool overhad. Maar ik merk intussen, op woensdag, wel het effect van die minder koolhydraten. Ik kan – excuus dat ik me zo uitdruk – gewoon veel makkelijker poepen.

Het heeft dus een positief effect op de stoelgang, dat hele Paleo. En zo moeilijk is het nog niet.

 

Donderdag

Familie op visite. Ik heb de kalkoen bereid, met een Paleoproof sausje dat ik op internet vond. Het was heel veel werk om dat sausje te bereiden, ook omdat ik veel ingrediënten nog niet kende, maar het was om je vingers bij af te likken. Ik kreeg niets dan complimenten.

Paleo met spinazie

Vrijdag

Vrijdag visdag. Vandaag heb ik zalmfilet gehaald in de supermarkt en dit bereid met andijvie. Een heerlijke, verrassende combinatie. Ik mocht er voor de dressing citroen bijdoen, maar dat vond ik te zuur en heb ik dus niet gedaan.

Mijn stoelgang gaat fantastisch en ik moet zeggen dat ik me energieker voel dan een week geleden. Zit dat tussen de oren of werkt het Paleo dieet echt op die manier?

 

Zaterdag

Vandaag heb ik restanten varkensvlees op, aangevuld met veel andijvie en spinazie. Ik heb een stamppot naar eigen inzicht gemaakt. Niet zo lekker als de andere recepten van deze week, maar op zich nog best te doen.

 

Zondag

De laatste dag van mijn dagboek. Het Paleo dieet bevalt me heel erg goed. Ik ben voor het eerst in een week op de weegschaal gaan staan. 2,5 kilo afgevallen, zonder dat ik me daar echt bewust van was.

Vanavond eet ik een stukje vis, wortels en een klein beetje broccoli. Allemaal conform Paleo.

 

Conclusie

Het Paleo dieet bevalt me prima, al denk ik dat het vooral de koolhydraten zijn die me hebben geholpen om zoveel af te vallen. Het is vooral een gevoel in mijn buik dat anders is. Alsof mijn spijsvertering minder moeite hoeft te doen om de voeding die ik eet te verbranden. Ik vind het in ieder geval wel fijn om te weten dat dit zoveel effect heeft. Natuurlijk kan ik niet zeggen dat ik nooit meer aardappels, rijst en pasta zal eten. Maar dat het heel veel minder gaat worden, dat durf ik gerust uit te spreken.

Het Paleo dieet vond ik makkelijk te volgen (het was gratis, want ik heb niks gekocht, maar me gewoon door websites laten leiden), maar ik zou wel graag een boek met meer recepten willen hebben. De meeste recepten op het internet zijn gewoonweg niet goed of makkelijk klaar te maken.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *