ziekenhuisdieetHet ziekenhuisdieet is op dit moment een van de meest populaire diëten. Het ziekenhuisdieet is een zogenaamde crash dieet. Dat komt omdat het ziekenhuisdieet ervoor zorgt dat je snel gewicht kunt verliezen en kunt afvallen. Er zijn voor- en tegenstanders van het ziekenhuisdieet. Voorstanders zweren bij het gebruik van het ziekenhuisdieet. Dat is niet vreemd. Zij vallen immers vele kilo’s af met het ziekenhuisdieet. Tegenstanders van het ziekenhuisdieet vinden het een gevaarlijk dieet. Het zijn vooral artsen en medisch specialisten die zich zorgen maken. In dit uitgebreide artikel ga ik dieper in op de achtergrond van het ziekenhuisdieet. Ik noem de voor- en nadelen. Tevens geef ik enkele alternatieven.

 

Uitleg over het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet heeft haar oorsprong in het ziekenhuis. Daar moet een patiënt afvallen voordat hij een operatie kan ondergaan, soms vele kilo’s verliezen. Dat moet op een snelle, doch verantwoorde wijze gebeuren. Daarom krijgen deze mensen een dieet voorgeschoteld waarbij ze ongeveer de helft aan calorieën eten die ze dagelijks nodig hebben. Dat is dus fors minder. Voor bedlegerige patiënten is het niet zo erg, want zij hoeven de hele dag niet zoveel te doen. Sterker nog: ze kunnen de hele dag niet zoveel doen. Met slechts duizend calorieën per dag, kunnen deze mensen snel op het gewenste gewicht zijn voor de operatie. Dit alles gebeurt onder toeziend oog van verpleegkundig en medisch personeel. Sinds de effecten van het ziekenhuisdieet bij meer mensen bekend werden, is het ziekenhuisdieet ook buiten het ziekenhuis te vinden. Mensen, die een gewoon leven leiden en dagelijks naar het werk moeten of andere verplichtingen hebben, gebruiken dit dieet om af te vallen. Dit is erg ongezond, want ze hebben veel meer energie en voeding nodig dan zij op deze manier binnenkrijgen.

 

Het gevaar van een crash dieet

Zoals gezegd is het ziekenhuisdieet een goed voorbeeld van een crash dieet. Een crash dieet kent enkele belangrijke factoren: snel afvallen, weinig moeite, weinig eten, veel gewichtsverlies in weinig tijd. En crash dieet is dus een dieet dat bijzonder veel effect heeft. Zo is er het 10 dagen dieet, waarbij mensen in 10 dagen tijd op gewicht kunnen zijn. Het ziekenhuisdieet is ook een crash dieet. Het staat voor snel en gemakkelijk veel afvallen. Helaas doet het crash wel een aanslag op de gezondheid.

 

Gezondheidsproblemen

Een ziekenhuisdieet is erg ongezond. Medisch specialisten maken zich echter zorgen over het gebruik van het ziekenhuisdieet buiten het ziekenhuis om. Waarom brengt het ziekenhuisdieet zoveel gezondheidsproblemen met zich mee? Dat komt omdat je veel minder calorieën binnenkrijgt en elke dag nodig hebt om normaal te kunnen functioneren. Zeker als je niet de hele dag op bed ligt, maar actief bent, heb je veel meer energie nodig. Het ziekenhuisdieet heeft dus zijn weerslag op je gevoel. Mensen die het ziekenhuisdieet langere tijd volgen ervaren dan een lagere weerbaarheid. Hun weerstand neemt af en een hongergevoel neemt toe. Sterker nog: het ziekenhuisdieet staat er om bekend dat je er enorm veel honger doorkrijgt. Een knagend hongergevoel is aan de orde van de dag voor mensen die ziekenhuisdieet volgen. Tot slot komt het ook vaak voor dat mensen die het ziekenhuisdieet volgen, hierin doorslaan. Zij worden na verloop van tijd depressief voelen zich ongelukkig. Het risico ligt dan op de loer dat ze juist weer meer gaan eten, waardoor ze veel sneller aankomen dan ooit tevoren.

 

Slechts van korte duur

Het ziekenhuisdieet is niet alleen erg ongezond, maar ook slechts van korte duur. Natuurlijk is het mogelijk om in enkele dagen tijd vele kilo’s te verliezen. Maar dit gebeurt op een levenswijze die niet gezond is. Een levenswijze die, met andere woorden, niet vol te houden is. Het effect van een ziekenhuisdieet mag dan groot zijn, de duur is tijdelijk. Na het ziekenhuisdieet gaat men normaal gesproken weer over op het eten van meer calorieën, waardoor men weer aankomt. Veel mensen die het ziekenhuisdieet hebben gebruikt om op gewicht te komen, slaan door in het eten na het volgen van een ziekenhuisdieet. Zij komen veel sneller en veel meer aan. Daardoor zijn ze het ziekenhuisdieet vaak zwaarder dan ervoor.

 

Is het wat voor jou?

Ben jij voornemens om af te gaan vallen met het ziekenhuisdieet? Besef je dan goed wat er in dit artikel besproken is. Het ziekenhuisdieet is erg ongezond, mensen maken zich zorgen over de mensen die het ziekenhuisdieet gebruiken. Gevolgen zijn vaak gezondheidsproblemen, zoals een lagere weerbaarheid, een knagend hongergevoel en depressiviteit. Artsen en medisch specialisten raden aan om af te vallen met een ander dieet. Gelukkig zijn er veel alternatieven. Bij de alternatieven bespreek ik met opzet geen crash dieet, omdat ik geen voorstander ben van een crash dieet. Ik bespreek enkel en alleen diëten die zichzelf bewezen hebben.

 

Alternatieven voor het ziekenhuisdieet

Wil jij op een goede manier afvallen? Dan raad ik je aan om te kiezen voor een dieet met een blijvend effect, en niet voor een dieet waarbij het effect van tijdelijke duur is. Een crash dieet is voor mij geen optie. Ik ga liever voor een dieet dat effect heeft. Een goed voorbeeld van zo’n dieet is het koolhydraatarme dieet. Hierbij minder je de koolhydraten die je op een dag eet, waardoor je veel meer af zal vallen. Dit gebeurt eigenlijk volledig op de automatische piloot. Dat is makkelijk afvallen. Wel kan nog even duren voor het effect zichtbaar is. Dit duurt geen maanden, maar kan wel enkele dagen in beslag mee. Het effect van het koolhydraatarme dieet laat langer op zich wachten dan het effect van het ziekenhuisdieet, maar het effect is wel van langere duur. Sterker nog: het effect van koolhydraatarm dieet is vaak voor altijd. Uiteraard geldt dat je dan wel gezonder moet blijven leven. Een ander dieet waarover we erg enthousiast zijn is het eiwitdieet. Dit dieet is in principe te vergelijken met het koolhydraatarme dieet, want waar je bij een koolhydraatarm dieet mindert met koolhydraten, ga je meer op zoek naar eiwitrijke producten. Eiwitten hebben een positief effect op het verbranden van vet en zorgen bovendien voor een vol en verzadigd gevoel.

 

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat ik geen voorstander ben van het ziekenhuisdieet. Het ziekenhuisdieet wordt door medisch specialisten als ongezond beschouwd, ik kan dat beamen. Het ziekenhuisdieet heeft zijn weerslag op je lichaam, waardoor je weerbaarheid wordt aangetast, zorgt voor een hongergevoel, en soms voor depressieve gevoelens. Veel liever zie ik de mensen afvallen met een degelijk dieet, zoals het eiwitdieet of het koolhydraatarm dieet. Dit zijn diëten, die een veel langere effect hebben.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *