ziekenhuisdieetHeeft het ziekenhuisdieet resultaat? En zo ja, is dat dan positief. Die vraag werd mij de afgelopen maanden meermaals gesteld en ik heb besloten om een experiment te doen. Ik heb het ziekenhuisdieet enkele dagen gevolgd en hieronder beschrijf ik mijn bevindingen. Maar om te beginnen leg ik even uit wat het ziekenhuisdieet precies is.

 

Ziekenhuisdieet in een notendop

Het ziekenhuisdieet is een crash dieet waarbij het de bedoeling is dat je enorm veel calorieën laat staan. Het doel is snel afvallen. Je halveert minstens in calorieën. Een volwassen vrouw als ik heeft op een dag tweeduizend calorieën nodig, maar ik ga er dus maar duizend van nuttigen. Dat is een forse vermindering. De effecten liegen er niet om. Zo kwam ik op internet al talloze stellingen en ervaringen tegen van mensen die beweerden met het ziekenhuisdieet 10 tot 20 kilo te zijn verloren in hooguit een maand tijd. Dergelijke opmerkingen wil ik direct al even ontkrachten, voordat je verder leest. Anders zou ik je nog het idee geven dat het ziekenhuisdieet echt kan werken.

 

Hieronder de ontkrachte stellingen:

  • Met het ziekenhuisdieet kun je inderdaad 10 kilo per maand of meer afvallen, maar dat gaat ten koste van je gezondheid. Vergelijk het met iemand die dodelijk ziek is en niet meer aankomt, maar wel veel vet en gewicht verliest.
  • Het ziekenhuisdieet is makkelijk? Deze stelling klopt van geen kant. Tijdens het experiment (dat ik nauwelijks zes dagen wist vol te houden), had ik al vanaf dag 1 last van verschrikkelijke honger. Zo’n honger dat het pijn deed.
  • Het ziekenhuisdieet is een goedkoop dieet. Helemaal waar. Je eet namelijk vrijwel niks, dus hoeft er ook geen geld in te investeren.

 

Eerste dag

Zoals gezegd ben ik begonnen met het ziekenhuisdieet. De eerste dag mocht ik enkel een sinaasappeltje bij mijn ontbijt met een glas water of koffie of thee. Tijdens de lunch een lichte salade met weer een sinaasappel en bij het diner mocht ik mezelf trakteren op mager rundvlees, een stronkje bloemkool en als toetje een sinaasappel. Al tegen de lunchpauze had ik knagende honger, maar die mocht niet gestild worden. Ik ben die avond met honger naar bed gegaan. Volgens de weegschaal woog ik de volgende ochtend 700 gram minder dan de ochtend dat ik begon.

 

Tweede, derde en vierde dag

De bedenker van het ziekenhuisdieet bleek niet erg creatief. Want de sinaasappelen vliegen je om de oren, evenals de magere vlees en het onbeperkte water, koffie en thee. Op dag twee heb ik al gezondigd door ook een ontbijtkoek te nemen met boter (niet teveel). Maar het knagende en zeurende gevoel van honger bleef tot aan het begin van dag vier aanhouden. ’s Ochtends werd ik wakker zonder hongergevoel. Vreemd, dacht ik, want zoveel had ik niet gegeten. Maar al snel bleek dat het tijdelijk was. Het hongergevoel had plaats gemaakt voor een zeurende pijn in mijn buik. Ik moest veel naar het toilet, maar er kwam weinig uit. Ik besloot dat ik er snel mee moest stoppen.

De resultaten waren echter verbluffend. Op dag twee was ik anderhalve kilo kwijt en op dag drie vijfhonderd gram en op dag vier nog eens achthonderd gram. Veel dus.

 

Dag vijf en zes

Op dag vijf schrok ik toen de weegschaal aangaf dat ik ruim twee kilo had verloren in slechts 24 uur tijd. Teveel, dacht ik. Zo gezond kan het niet zijn. Ik besloot het tij te keren en weer gewoon te gaan eten, zonder mezelf van streek te maken. Op dag zes ben ik weer een gewoon ontbijtje gaan eten en verdween gelukkig het hongergevoel.

 

Bevindingen ziekenhuisdieet

Ik heb wat over voor de vragen van mijn lezers, maar het ziekenhuisdieet voelde zo ongezond en maakte me zo ongelukkig, dat ik er nog voor de tijd dat het officieel voorbij was, vanaf ben gestapt. Wat een verschrikkelijke manier van leven moet het zijn als je dat dieet wil blijven volhouden. Ik ben niet zoveel verloren als de meeste anderen, maar dat komt omdat ik al niet zo heel zwaar was. Dan blijkt dat moeilijker te zijn. Maar mocht ik in de toekomst meer willen verliezen dan nu, dan wijk ik uit naar een beter dieet. Er zijn immers meer dan genoeg diëten te vinden die wel op een gezonde manier afvallen voor ogen hebben.

This post has no comments. Be the first to leave one!

Join the discussion

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *